Nederlandse thuiszorg op Amerikaanse leest?

Een Amerikaanse franchise organisatie - Home Instead Senior Care, gaat zich begeven op de Nederlandse thuiszorg markt. In eerste instantie is Home Instead op zoek naar een Nederlandse hoofd franchisenemer die de overkoepelende organisatie in Nederland op moet gaan zetten. Het zou de eerste keer zijn dat een grote buitenlandse speler zich gaat begeven op de Nederlandse markt voor thuiszorg.

Home Instead Senior Care gaat eerst op zoek naar een Nederlandse ondernemer - de 'hoofdfranchisenemer'- die de overkoepelende keten in Nederland moet opzetten. Daartoe organiseert het bedrijf op 22 februari een seminar waar geïnteresseerden wordt verteld hoe de franchiseorganisatie werkt. Het franchisenetwerk is in 1994 opgericht in de VS, maar heeft intussen vestigingen in veertien andere landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland.

Vergrijzing
Home Instead Senior Care ziet door de vergrijzing overal een grote behoefte aan thuiszorg ontstaan. Vaak komt de kwaliteit van de zorg die van staatswege wordt geleverd niet tegemoet aan de behoefte. 'De infrastructuur voor thuiszorg zal de komende jaren overweldigd worden door de groei van het aantal ouderen', zegt Bob Maquire, directeur global franchise development bij de Amerikaanse moederorganisatie. 'Nederland telt nu al 2,6 miljoen 65-plussers en dat aantal zal de komende dertig jaar bijna verdubbelen.'

Nederland is voor de Amerikanen een interessante markt aan het worden omdat de overheid bezig is het systeem te kantelen: van zorg die sterk door de overheid wordt gestuurd naar zorg waarbij de individuele wensen van de cliënt een grotere rol spelen. Daar speelt de Amerikaanse organisatie op in. Maquire: 'Onze organisatie ziet erop toe dat de cliënt en de zorgverlener met elkaar in contact komen, maar de cliënt bepaalt wanneer en hoe hij de zorg wenst te ontvangen. Door selectie en training leveren onze zorgverleners hogere kwaliteit dan die van de staatgestuurde organisaties.'

Zelf betalen
De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen. De zorg kan variëren van gezelschap houden, taxiservice naar de dokter tot koken en huishoudelijk werk. Het is een markt die ook al door Nederlandse zorgaanbieders wordt bediend.

Volgens Actiz, de brancheorganisaties van ondernemers in de thuiszorg, zijn er in Nederland nog geen buitenlandse organisaties actief. Organisaties moeten zowel voor de medische thuiszorg, die uit volksverzekering AWBZ wordt gefinancierd, als voor de huishoudelijke zorg, die door de gemeenten wordt betaald, aan allerlei eisen voldoen. Er is een toelating als zorgorganisatie vereist en er dienen contracten afgesloten te worden met zorgkantoren. Voor de huishoudelijke zorg moeten de thuiszorgorganisaties deelnemen aan een aanbestedingsprocedure die door gemeenten wordt georganiseerd. De thuiszorg is daarmee weinig toegankelijk voor buitenlandse partijen. Dat ligt anders voor de zorg die cliënten uit eigen zak moeten betalen. 'Dat is een klein marktsegment, maar daar zijn de hobbels minder groot', zegt een woordvoerder van Actiz.

In 2006 meldde zich ook al een Amerikaanse franchiseketen voor de Nederlandse thuiszorg. Toen ging het om Comfort Keepers, een keten die sterk lijkt op Home Instead Senior Care. Van dat initiatief is sindsdien overigens niets meer vernomen.

Reacties (2)

Jacky

Dag Sanae Thuiszorg De Lage Landen heeft geen banden met Home Instead. Je kunt het beste die contacten rechtstreeks leggen. Ben je op zoek naar werk als zzp-er, dan kun je je ook inschrijven bij Thuiszorg De Lage Landen.

Sanae Lamarti

Graag zou ik informatie willen ontvangen over hoe ik als zorgverlener kan toetreden tot de organisatie van Home Instead, wat de voorwaarden zijn, de verdiensten etc. Ik ben op zoek naar een functie in Haarlem e.o.

Reageer

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Reactie:
 

Anti-spam: complete the task

Particuliere Thuiszorg | Zorg aan huis | PTN | Laatst bijgewerkt: 18-01-2016

Follow Kijkopthuiszorg on Twitter